El 1r Congrés TECNIO debat el model de transferència de coneixement que necessita Catalunya per generar innovació d’alt impacte

Prop de dues-centes persones han assistit al 1r Congrés TECNIO 2022 en una jornada que ha debatut els reptes als quals s’enfronta l’ecosistema de transferència de coneixement per convertir Catalunya en un pol d’innovació tecnològica

Download Pdf
Aquest matí l’Aula Magna de la Universitat de Girona ha acollit el 1r Congrés TECNIO 2022 en un acte al qual han assistit prop de dues-centes persones i que ha aglutinat destacats representants del món de la recerca, l’administració i l’empresa. Una jornada que ha posat sobre la taula els reptes als quals s’enfronta l’actual l'ecosistema de transferència de coneixement per transformar Catalunya en un territori d’innovació tecnològica. En el discurs d’inauguració, Nora Ventosa, presidenta de l’Associació TECNIO, ha posat de  manifest la responsabilitat per part de polítics i administracions catalanes de fer que la transferència de coneixement sigui un tren d’alta velocitat i assegurar que la inversió en recerca reverteixi en la societat. Ha continuat el director general de transferència de Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Xavier Aldeguer, que ha declarat que treballarà perquè la feina feta en clau de transferència es mantingui en el temps i avanci més enllà del color polític.

Seguidament, el Dr. Pere Condom, responsable de l'Oficina d'Investigació i Transferència Tecnològica de la UdG ha parlat sobre noves tendències en transferència de tecnologia i innovació empresarial incidint en el rol que té l’Associació Tecnio com una gran concentració tecnològica del Sud d’Europa que ajuda les corporacions a innovar.

Durant la primera part, a la taula rodona “Time to transfer: mecanismes per fomentar que la recerca arribi al mercat” s’ha posat de manifest la necessitat que l’administració, les institucions de recerca i el teixit empresarial treballin per fomentar polítiques de col·laboració intensiva que permetin als professionals de la investigació continuar els seus projectes fins a apropar-los al mercat.
 
A la taula Research & Tech-Transfer Career, dedicada a la carrera professional, s’han exposat nous instruments i polítiques per fomentar la transferència de coneixement i la col·laboració amb les empreses, més enllà dels papers o les publicacions d’impacte en revistes especialitzades.

A la segona part de la jornada, s’ha debatut sobre quines són les necessitats de les empreses per col·laborar amb centres R+D per fer que Catalunya sigui més competitiva en un marc macroeconòmic on les potències emergents guanyen cada cop més pes. La taula “Company Calling” ha fet incís en què cal que les empreses vegin les institucions de recerca com un soci tecnològic prioritari, més enllà del marc col·laboratiu que existeix actualment.

Finalment, també s’ha dedicat una taula a la creació d’spinoffs, una fórmula que tenen les institucions de recerca per transferir tecnologia al mercat. El debat s’ha centrat a parlar sobre els ajuts a l’emprenedoria, el paper de l’empresa privada en la creació d’spinoffs o el rol de les oficines de transferència tecnològica (TTO) entre d’altres.

A banda de les taules rodones, el Congrés ha comptat amb una zona d’exhibició on alguns dels grups i centres TECNIO han mostrat els seus projectes i capacitats tecnològiques. D’entre les diferents mostres, els visitants han pogut observar un braç robòtic amb sensors de 75 cm d’alçada del grup CD6 TECNIO de la Universitat Politècnica de Catalunya o un submarí de 120 m de llargària del grup TECNIO VICOROB de la Universitat de Girona.

 
Aquest primer congrés ha estat un èxit, perquè ha esdevingut un fòrum de trobada per compartir i fer networking entre els diferents actors implicats en fer més eficient el procés de transferència per poder aconseguir un país més innovador i, per tant, més ric.

 
Text: Departament de Comunicació Associació TECNIO