Servei de computació

El grup d’investigació LOG proposa la creació d’un servei cientificotècnic d’alt rendiment en computació i configuració automàtica, que fomentarà línies d'investigació de diversos grups de la pròpia universitat i de centres de recerca col·laboradors, promovent l'ús compartit de recursos i dinamitzant la interacció amb el sector socioeconòmic regional en projectes d'I+D+i, amb l'objectiu d'aconseguir projecció nacional i internacional. Aquest servei facilitarà la resolució de problemes complexos que requereixen capacitats de càlcul i memòria més enllà del que ofereixen els ordinadors convencionals, especialment en entorns de càlcul distribuït.

Es vol ser pioner en l'ús d'eines de configuració automàtica, una tendència en creixement dins de la Intel·ligència Artificial, com a suport per a l'ajust eficient d'algoritmes, creant un servei de referència a nivell internacional mitjançant la presentació de casos d'èxit en diversos àmbits científics i tècnics.

L’element central d’aquest servei serà un clúster de computació d’alt rendiment que permetrà als investigadors accedir a una infraestructura compartida i adaptable a les seves necessitats específiques. A més, el servei inclourà eines d’Intel·ligència Artificial per automatitzar l’ajust d’algoritmes, millorant l’eficiència i reduint l’esforç manual necessari en els processos de configuració. Els treballs d'investigació necessiten recursos de computació

per resoldre qüestions clau. L'accés a aquests recursos ha de ser prioritari per a les institucions, per això és essencial potenciar l'ús compartit de clústers de computació gestionats per la pròpia institució, acompanyats d'un servei de suport adequat per satisfer aquestes necessitats de manera eficient.

Aquest servei tindrà un impacte significatiu en diversos camps de recerca i contribuirà a reforçar la competitivitat de la UdL en l’àmbit científic internacional. Així mateix, impulsarà la interacció amb el sector industrial i socioeconòmic regional, fomentant la transferència tecnològica i l’aplicació de solucions innovadores en projectes d’I+D+i.

El grup d’investigació disposa d’un clúster de computació d'altes prestacions, és a dir, un conjunt de múltiples ordinadors (o nodes) interconnectats que treballen conjuntament per aconseguir una tasca comuna o per millorar el rendiment d'un sistema. D’entre les diferents tipologies de clústers que existeixen, es tracta d’un clúster de càlcul: els nodes treballen de manera col·laborativa per realitzar càlculs molt intensius, com és el cas en simulacions científiques, modelatge, o anàlisi de dades massives.

Amb tot, la capacitat de còmput actual del grup, que compta amb 880 nuclis i que suporta treballs que poden arribar a consumir fins a 1TB de memòria, es veu reflectida en el següent detall:

  •  (x13) Nodes de càlcul DELL PowerEdge R740
  • (x2) Intel Xeon Silver 4110, 8 nuclis, 11 MB de memòria cau (16 nuclis en total)
  • (x6) Mòdul de memòria dual en línia, 16 GB (96 GB en total)
  • (x10) Nodes de càlcul DELL PowerEdge R7525
  • (x2) AMD 7402, 24 nuclis, 128 MB (48 nuclis en total)
  • (x16) DIMM, 64 GB (1024 GB en total)
  • (x4) Nodes de càlcul DELL PowerEdge R7525
  • (x2) AMD EPYC 7443, 24 nuclis, 128 MB de memòria cau (48 nuclis en total)
  • (x16) DIMM, 64 GB (1024 GB en total)

 

 

 

 

  • Servei de computació (1 CPU/20GB RAM/100GB disc per usuari)
  • Possibilitat d’executar programes que ocupen 1TB de memòria
  • Possibilitat d’executar treballs distribuïts i/o paral·lels

Director del Servei

Carlos José Ansótegui Gil

Departament d'Enginyeria Informàtica i Disseny Digital.

Escola Politècnica Superior. Universitat de Lleida

Carrer Jaume II, n. 69, 25001, Lleida

Telf: 973 70 27 44

Correu electrònic: carlos.ansotegui@udl.cat

Personal que també forma part del Servei


Xavier Sabi Marcano

Josep Alòs Pascual

Eduard Torres Montiel

Josep Balcells Bori

Adreça

Escola Politècnica Superior. Campus de Cappont. Universitat de Lleida.

Carrer de Jaume II, 69, 25001, Lleida

 

El grup d’investigació opera des de l’Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Lleida, on s’hi ubiquen els respectius despatxos. Els ordinadors que formen part del clúster estan en una mateixa sala, concretament al Centre de Processament de Dades, situat a l’Edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida.