Serveis Cientificotècnics

Els Serveis Cientificotècnics de la UdL estan oberts als grups de recerca de la UdL mateix, d'altres universitats, institucions públiques o privades i empreses que vulguin aprofitar el potencial humà i tecnològic que s'ofereix.

Els SCT de la Universitat de Lleida són una eina de suport integral a la recerca.

El seu caràcter lligat al món universitari proporciona un gran ventall de serveis per a la majoria d'àrees de coneixement.

Consulta la Normativa dels Serveis Cientificotècnics de la UdL (aprovada pel Consell de Govern de 20 d'octubre de 2022).

Consulta les Tarifes dels Serveis Cientificotècnics.

Novetats

05/12/2023

Noticia_SCT_5_12_23

El SCT-Laboratori d’Arqueologia ha signat un contracte menor amb l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida per dur a terme el tractament de conservació i restauració d’un conjunt de 15 peces format per espases, sabres i un bacinet procedents de la col·lecció d’armes històriques del Baró de Ribelles, una col·lecció que l’Institut d’Estudis Ilerdencs custodia des dels anys 50. 

Es tracta d’un conjunt d’armes blanques pertanyents a diferents èpoques. Les més antigues daten del segle XVII, i també n’hi ha dels segles XVIII i XIX. Estan elaborades amb diferents materials, bàsicament acer, ferro, fusta i fils de llautó, coure i acer. La seva procedència és diversa: des de la fàbrica d’espases de Toledo a la de la ciutat alemanya de Solingen, entre d’altres.

Aquesta col·lecció no es troba en un bon estat de conservació. Degut a unes condicions ambientals no adequades, les peces presenten brutícia acumulada pels anys i problemes d’oxidació. També van ser objecte d’intervencions antigues poc encertades, com ara l’aplicació de diferents tipus de vernissos que s’han enfosquit i han amagat bona part de la seva superfície. Per tots aquests motius l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha encarregat al SCT-Laboratori d’Arqueologia els tractaments de conservació i restauració necessaris per millorar el seu estat i poder-les presentar al públic en un futur.

26/05/2023
 
El SCT-Proteòmica i Genòmica organitza la jornada “Solutions and Services for RNA Seq” el proper dimecres 14 de juny, a l’Edifici Docent i Estabulari de l’HUAV, de 10 a 14h. En aquesta jornada, l’Olga Burgos (NGS Specialist at Isogen Life Science) ens presentarà les solucions de Lexogen per la seqüenciació massiva dels RNAs i el Jon Rock (Global Services Sales Coordinator at Lexogen) ens explicarà, en detall, tot el que incloent els serveis de RNA Seq de Lexogen , des de l’enviament de la mostra fins a l’anàlisi bioinformàtic de dades.
 
A partir de les 10 del matí, les especialistes d’Isogen Life Science disposaran d’un estand informatiu on podrem consultar sobre les solucions d’RNA Seq. De 12-13 hores, a la Sala de Graus (0.22), es realitzarà el seminari amb la presència de l’Olga Burgos i la connexió online del Jon Rock.
 
Per finalitzar la jornada, de 13 a 14 hores hi haurà temps per fer les consultes d’interès amb els ponents i especialistes de Lexogen i Isogen Life Science. Hi haurà la possibilitat d’assistència en remot al seminari. Podreu registrar-vos al següent enllaç: https://forms.gle/E6dx1omRKwbMfHwp8
 
 
 
16/06/2022

El laboratori del SCT Anàlisi de sòls, aigües, material vegetal i residus orgànics està participant en uns exercicis d’intercomparació de resultats d’anàlisis entre laboratoris que treballen en fertilitat de sòls a nivell de l’estat espanyol. Aquest exercici s’emmarca dins el projecte GLOSOLAND (Global Soil Laboratory Network), coordinat per la Societat espanyola de la ciència del sòl (SECS).

L’objectiu del projecte és l’harmonització de resultats per millorar la gestió sostenible del sòl i així donar resposta als plantejaments de l’Aliança mundial pel sòl de la FAO.

En aquest context, al 2019, es va realitzar un primer exercici que va reflectir l’estat general dels laboratoris participants. Al 2021 es va organitzar un segon exercici per tal d’aprofundir en alguns dels paràmetres que van donar més carències.
El resultat d’aquest segon exercici mostra que el SCT d’Anàlisi de sòls, aigües, material vegetal i residus orgànics de la UdL és un dels 7 laboratoris (entre els 26 laboratoris participants) que han obtingut una valoració favorable.


16/05/2022

L'SCT-Laboratori d'Arqueologia organitza de forma conjunta amb el Grup d'Investigació Prehistòrica (GIP) del Departament d'Història i amb la col·laboració de la Secció d'Arqueologia de l'Ajuntament de Lleida l'exposició "EFÍMERA, recuperant la Cuirassa”.
 
Aquesta exposició és una selecció de peces procedents d'una casa cremada durant l'atac del call jueu de Lleida del 13 d’agost de 1391. L’exposició, com reflecteix el seu nom, té una durada molt curta: 20 de maig, de 9:30 a 19 h. La visita serà oberta a tot el públic i amb aforament restringit a l’avantsala de la Sala Víctor Siurana.


06/05/2022

El SCT de de Cartografia i SIG participa en la publicació del l’Atles del món rural 2022.

Tota la cartografia, estadística i part de la redacció de l'atles es va dur a terme al SCT de Cartografia i SIG de la UdL. L’Atles del món rural és una eina de consulta obligada per als qui es troben interessats en les àrees rurals.  La informació prové dels organismes públics d’elaboració d’estadística bàsica i de fonts  del sector agrari i la ruralitat.


20/04/2022

TRES MASIES ADJUDICADES AL SOLSONÈS TORNEN A TORÀ

El SCT de Cartografia i SIG va elaborar l'informe pericial que ha permès modificar els límits de terme entre Torà i Llobera.
Tres masies que la Generalitat va adjudicar l’any 2014 al municipi de Llobera, a la comarca del Solsonès, tornen a formar part del terme municial de Torà, a la Segarra. Així es desprèn d’una resolució que la Generalitat ha dictat aquest mes d’abril per donar compliment a una sentència del Tribunal Suprem. Aquesta decisió judicial, dictada l’any 2018, va donar la raó a Torà en el litigi per la delimitació entre el seu municipi i el de Llobera.
La resolució del departament de Presidència torna els límits entre els dos municipis que els ajuntaments de Torà i Llobera van establir de comú acord ja l’any 1896, i descarta fer servir una delimitació posterior, la del 1924 i que no va comptar amb el consens de les parts implicades. La Generalitat es va basar en aquesta per establir la delimitació entre els dos municipis fa vuit anys.La nova delimitació aprovada pel Govern inclou també al municipi de Torà el dolmen de Llanera, un monument megalític que el 2014 es va incorporar al terme municipal de Llobera. El nou límit entre les dos comarques es troba a uns dos-cents metres d’aquest dolmen.
 


15/03/2022

OPTIMITZAT UN NAS ELECTRÒNIC PER DETECTAR GASOS

El Laboratori de Robótica de la UdL ha optimitzat un nas electrònic (eNose) capaç de detectar dos compostos volàtils amb precisió utilitzant 16 sensors iguals i poc específics. És el primer cop que s'aconsegueix, ja que habitualment aquests dispositius utilitzen més detectors i més especialitzats. L'objectiu final és desenvolupar un sistema olfactiu artificial portàtil, de baix cost i baix consum energètic. "El normal és utilitzar molts sensors molt diferents per poder detectar un ampli rang de substàncies", explica el responsable del SCT Taller Electrònic de la UdL Jordi Palacín. Més informació a:
http://www.udl.cat/ca/serveis/oficina/Noticies/A-la-recerca-dun-nas-electronic-mes-barat-per-detectar-gasos/
 


05/02/2021

NOU SERVEI DE CARACTERIZACIÓ/IDENTIFICACIÓ MICROBIANA

El SCT‐Proteòmica i Genòmica ofereix un nou servei d'identificació dels microorganismes mitjançant l’espectrometria de masses MALDI‐TOF, metodologia que permet determinar l’empremta proteica única d’un microorganisme, obtinguda a partir de les seves proteïnes més abundants. Constitueix una alternativa precisa, ràpida, senzilla i de baix cost enfront als protocols tradicionals.
 


03/11/2020

El SCT-Laboratori d'arqueologia tractarà les restes de la ciutat de Lleida
 


04/06/2020

El SCT-Planta Pilot de Tecnologia d’Aliments desenvolupa aliments de 5ª gamma amb base de proteïna càrnica per a la gent gran.
 


01/06/2020

El Servei Cientificotècnic de Cartografia i SIG (sistemes d'informació geogràfica) publica el mapa amb el nombre de positius en COVID-19 en el període comprès entre el 14 i el 27 de maig i els àmbits de gestió de la desescalada.
 


26/05/2020

El Servei Cientificotècnic de Cartografia i SIG (sistemes d'informació geogràfica) publica el mapa en el qual es pot observar la reducció dràstica de la contractació a Catalunya, menys al sector agrari. En el conjunt de Catalunya el volum de contractació ha caigut gairebé un 65%.
 


16/05/2020

El Servei Cientificotècnic de Cartografia i SIG (sistemes d'informació geogràfica) publica el mapa amb el nombre de positius en COVID-19 en el període comprès entre el 30 d'abril i el 13 de maig i els àmbits de gestió de la desescalada.
 


15/05/2020

El SCT de Cultius Cel·lulars cedeix temporalment per a investigacions sobre la COVID-19 una sala de confinament amb pressió negativa.
 


08/05/2020

El Servei Cientificotècnic de Cartografia i SIG (sistemes d'informació geogràfica) elabora tres mapes relacionats amb la proposta de desconfinament de Catalunya feta pel govern català.
 


22/03/2017
 
La UdL aplica 180 modificacions genètiques en ratolins per investigar avenços mèdics
Al Servei Cientific-Tècnic "Estabulari de rosegadors".


15/02/2017
 
El Servei de Cartografia elabora el mapa de vegueries 2017
Els experts critiquen que no n'hi hagi encara cap d'oficial prou representatiu.


02/02/2017
 
La resistència de les males herbes als herbicides en una trobada a l'ETSEA
Aplega 20 empreses del sector i 11 centres de recerca i universitats.


30/01/2017
 
La recerca del CAEM sobre el retrat de Carles IV de Goya, en un documental
Es presenta en el marc de la jornada EstudiART 2017, organitzada per l'estudiantat.
 


10/01/2017
 
La UdL restaura les darreres troballes de l'antic call de Lleida
El Laboratori d'arqueologia preveu un any de treball per enllestir les peces.